Ehliyetsiz Araba Kullanmanın Cezası
Doktor olmak için tıp fakültesini bitirmek gerekir. Avukat olmak içinse hukuk fakültesini başarıyla tamamlamak zorunludur.
‘‘Ben tıp hakkında her şeyi biliyorum. Onun için ameliyata gireceğim’’ veya ‘‘Ben tüm anayasayı biliyorum. Kendime müvekkil bulacağım’’ diyen herkes bu amacına nasıl ki ulaşamıyorsa araba sürmeyi bilenlerde istediği gibi bu eylemi yapamaz.
Malum olduğu üzere hem Türkiye’de hem de dünya genelinde herkesin kullanmakta özgür olduğu araba, motosiklet, otobüs ve kamyon gibi ulaşım araçlarının direksiyonuna geçebilmek için ehliyet sahibi olmak gerekir.
Yani doktor veya avukatın mesleğinde ehil olduğunu gösteren belge nasıl ki diplomaysa bir sürücünün kullandığı aracın direksiyonuna oturmasının uygun olduğunu gösteren belge de ehliyettir.
Ehliyetsiz kullanılması yasak olan araçların direksiyonuna geçmenin ciddi cezai yaptırımları söz konusudur.
Bu yaptırımlar genel olarak maddi olarak bilinse de herhangi bir kaza sorunuyla karşılaşılması gibi bir durumda daha da ağırlaşabilir.
Ehliyet Araç Kullanımında Maddi Ceza Çok Fazla
Ülkemizde her yıl vergi ve cezalarda bazı güncellemeler yapılır. Ehliyetsiz araç kullanma nedeniyle kesilen trafik cezasının ise bugün şartlarında bedeli 2473 TL olarak belirlenmiştir. Lakin bilinmelidir ki bu rakam ehliyetsiz araba kullanan kişi eğer aracın sahibi ise geçerlidir.
Eğer ehliyetsiz olduğu halde direksiyona oturan kişi bir başkasının arabasını kullanıyorsa bu durumda hem araç sahibine hem de ehliyetsiz sürücüye ceza kesilir. Bu cezanın bedeli ise 2473 TL üzerinden iki kişiye ceza kesilmesi nedeniyle 4946 TL olarak belirlenmiştir.
Tabii ki bu cezalar 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 oranında bir indirim uygulanır. Ama yine de ehliyetsiz araba kullanmanın cezası sadece maddi olarak değil aynı zamanda kaza meydana gelmesi gibi bir durumda farklı türlerde de uygulanabilir.
Bu nedenle vakit kaybetmeden 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı eğer herhangi bir engelleyici durum yoksa araç kullanabilmek için mutlaka ehliyet alım sürecini başlatmalıdır.
Yeni tip ehliyetler birçok ülkede de kullanılabiliyor. Artık ehliyet bir lüks değil tam aksine bir zarurettir.
Ehliyet Başvuru Ve Alım Süreci
Ehliyet alım ve başvurusu süreci kısa bir zaman diliminden oluşur. Bilindiği üzere 18 yaşını dolduran her Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ehliyet almaya hak kazanır. Öncelikle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen bir sürücü kursuna kayıt yaptırılır.
Periyodik olarak yapılan yazılı sınava girilir. Bu sınavda 50 soru sorulur ve en az 35 doğru cevap istenir. Yazılı sınavı geçen sürücü adayları ise direksiyon sınavında da gerekli şartları yerine getirip başarılı olursa kısa süre içerisinde ehliyet kartı eline ulaşır.